A Catalunya més de mig milió de persones tenen diabetis

Dissabte se celebra el Dia Mundial de la malaltia sota el lema ‘Actua avui per canviar el demà. Segueix una alimentació saludable'


Entorn a 550.000 catalans tenen diabetis. D'acord amb dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2014, un 7,4% de la població de 15 anys o més declara que conviu amb aquesta malaltia. Així ho va explicar dimecres el Departament de Salut en una roda de premsa amb motiu de la commemoració dissabte que ve del dia mundial de la malaltia.

Un estil de vida saludable pot prevenir fins a un 70% l'aparició de la diabetis més comuna, la de tipus 2, que segons l'OMS esdevindrà una de les epidèmies del segle XXI. La de tipus 1 tan sols la pateixen un 3% del total de diabètics.


Afectació superior en els homes

Per sexes, la malaltia afecta més els homes (7,9%) que les dones (6,9%); augmenta amb l’edat i passa d’1,6% de prevalença en les persones d'entre 15 i 44 anys al 20,5% en la població de més de 65.

Salut va insistir en la idea que la diabetis també presenta un clar "gradient social", ja que persones amb nivell d’estudis primaris tenen el doble de probabilitat de patir-la respecte a la població amb estudis universitaris. A més, un 65% de les persones amb diabetis tenen hipertensió, un 49,4%, excés de pes, i un 13% fumen.

A Catalunya, més de la meitat de les persones amb diabetis la controlen de manera "òptima", segons l’estudi de control DM-AP. En concret, hi ha un control de la glucèmia adequat en el 56,1% dels diabètics de tipus 2, valor superior a l’objectiu fixat a l’estratègia de diabetis del Sistema Nacional de Salut.


Nou web informatiu

Salut ha posat en marxa nou web temàtic Canal Diabetis, dissenyat a partir de les necessitats expressades pels pacients.

La informació del nou canal, accessible des de mòbils o tauletes, inclou conceptes generals sobre la diabetis, estils de vida, tractament, consultes freqüents, falses creences i realitats, enllaços a altres webs i adreces d'interès.

També inclou qüestionaris de seguiment de la dieta mediterrània i d'activitat física, així com el de risc de diabetis gràcies al test Findrisk, elaborat a escala internacional i validat a Catalunya.


El dia Mundial

El lema escollit per l’OMS per celebrar dissabte el Dia Mundial de la Diabetis és el mateix de l’any passat: ‘Actua avui per canviar el demà. Segueix una alimentació saludable'. Per commemorar-lo, s’han organitzat diverses activitats com ara conferències, tallers, taules informatives o caminades a les més de vint delegacions de l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC).

També aquests dies s’han distribuït pòsters informatius als centres d’atenció primària (CAP) i mercats de Barcelona i s’il·luminaran de blau les façanes d’edificis emblemàtics arreu de Catalunya. A més, el test Findrisk es distribuirà a través de les oficines de farmàcia i dels CAP.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article